Kruche ciacha kokosowe z rodzynkami

Mocno kokosowe ciasteczka z rodzynkami w wersji bez glutenu. 
Przygotowanie: 20 minut 
Pieczenie: 25 minut
Ochota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony..
Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam aby przygotowaną porcję spożyć maksymalnie na drugi dzień, bo potem będą już twarde.
 Idealnie sprawdzą się na imprezy dla dzieciaczków do pochrupania, czy do wzięcia na wynos i skosztowania w chwili słabości😋 

Zapraszam również po przepis na CIASTKA ŻYTNIE Z ORZECHAMI

Wartości odżywcze 1 szt.
74 kcal B 2 g W 5 g T  6 g

Składniki: (25 szt)
▸pół szklanki mąki gryczanej
▸1 szklanka wiórków kokosowych
▸pół szklanki mąki kokosowej 
▸3 łyżki rodzynek
▸2 jaja
▸4 łyżki mleka
▸4 łyżki oleju
▸dosłodzić wedle uznania

Przygotowanie:
1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na parę min. Odcedzamy i osuszamy.
2. Mąki, wiórki mieszamy i dosładzamy wedle uznania.
3. Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko i wlewamy do suchych składników. Dolewamy olej, wsypujemy rodzynki i mieszamy wstępnie łyżką.
4. Zagniatamy ciasto. Urywamy kawałki wielkości dużej łyżki i formujemy ciasteczka.
5. Gotowe wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po 10 min zalecam przenieść blaszkę na górę piekarnika aby nie przypiekło od spodu.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.


1 komentarz: