Szukaj na tym blogu

7 października 2017

KRUCHE CIACHA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI

Ochota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony..
Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam aby przygotowaną porcję spożyć maksymalnie na drugi dzień, bo potem będą już twarde.
 Idealnie sprawdzą się na imprezy dla dzieciaczków do pochrupania, czy do wzięcia na wynos i skosztowania w chwili słabości😋 Jedno ciasteczko ma ok 70 kcal/B 2 g/W 5g/T 6g

Składniki: (ok 25 szt)
-pół szklanki mąki gryczanej
-1 szklanka wiórków kokosowych
-pół szklanki mąki kokosowej
-3 łyżki rodzynek
-2 jaja
-4 łyżki mleka
-4 łyżki oleju
-dosłodzić wedle uznania

Przygotowanie:
1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na parę min. Odcedzamy i osuszamy.
2. Mąki, wiórki mieszamy i dosładzamy wedle uznania.
3. Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko i wlewamy do suchych składników. Dolewamy olej, wsypujemy rodzynki i mieszamy wstępnie łyżką.
4. Zagniatamy ciasto. Urywamy kawałki wielkości dużej łyżki i formujemy ciasteczka.
5. Gotowe wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy 20 min 180 stopni. Po 10 min zalecam przenieść blaszkę na górę piekarnika aby nie przypiekło od spodu.


Wartości odżywcze:
1861 kcal
B 50 g
W 124 g
T 129 g


1 komentarz: