Krem czekoladowo orzechowy z rodzynkami

Od jakiegoś czasu chodzi za mną znowu nutella😏Kiedyś raz kupiłam sklepową i więcej tego nie zrobiłam 🙀 Stwierdziłam, że wole sama wykonywać taki krem😎  Dzisiaj mam dla Was jeden z nich, który jest o wiele lepszy nawet w smaku od tych sklepowych, a przy tym nie ma mnóstwa cukru i prawidłowe proporcje składników 👌


Składniki:
-100 g rodzynek *
-200 g orzechów włoskich (2 szkl.)
-30 g kakao (5 łyżek)
-15 g oleju
-3/4 szklanki wody letniej

*jeśli liczycie kalorie dajcie  50 g lub wcale :)


Przygotowanie:
1. Wrzątkiem zalewamy rodzynki i moczymy w nim. Orzechy zalewamy letnią przegotowaną wodą. Obie rzeczy wykonujemy ok godziny wcześniej, aby namiękły i były łatwiejsze to zmiksowania.
2. Następnie odcedzamy rodzynki i orzechy, wrzucamy do melaksera/blendera zależy od mocy.
3. Dorzucamy kakao, olej (jeśli kokosowy to rozpuszczony) i wodę. Wszystko miksujemy do połączenia składników i mamy gotowy krem na kanapki czy do naleśników😍


Wartości odżywcze:
1816 kcal
B 41 g
W 77 g
T 150 g
przy 50 g rodzynek:
1679 kcal
B 39 g
W 42 g
T 148 g

Tak dla informacji popatrzcie jak wygląda skład w tym "smakołyku" sklepowym

13 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wykonać i rozkoszować się pysznym dodatkiem :)

      Usuń
  2. Pyszny krem, zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby go wykonać i cieszyć się smakiem :)

      Usuń
  3. Oj jak to cudownie wygląda! Kradnę przepis i zapraszam do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! Ja za Nutellą nie przepadam, ale taki krem chętnie wypróbuję. Oczywiście pojawiają się głosy jaka to ta Nutella niezdrowa, ale chyba nie ma co popadać w paranoję- nie wiem ile trzeba by tego jeść na co dzień! ;) Bądź co bądź wolę takie domowe kremy, jak Twój. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temat zawartości Nutelli jest długi jak rzeka także masz racje, nie ma co dyskutować. Ten kto chce to je, a inni będą się zajadali domowymi kremami :)

      Usuń
  5. Zainteresował mnie ten przepis i zrobiłam sobie krem ;) Średnio mi to smakowało, więc dodałam mleka i zrobiło się całkiem smaczne :) następnym razem zrobię z mlekiem zamiast wody, choć wiem, że może będzie mniej zdrowe, no i bardziej kaloryczne:)
    PS musiałam dodać znacznie więcej płynu, bo blender w moim robocie planetarnym wymiękał przy tym :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to nie wyobrażam sobie pasty na kanapki z mlekiem 😄 moim zdaniem zakrywa prawdziwy smak 😏 ale jak Tobie zasmakowała taka forma to dobrze ;)

      Usuń
    2. Jakoś za "ostre" to było dla mnie :) mleko trochę to złagodziło i jest fajnie ;) zastanawiam się do czego mogę to wykorzystać i jak długo przechowywać w lodówce. Wyszła tego konkretna porcja i na kanapki to miesiąc bym jadła ;)

      Usuń
    3. Wykorzystać możesz na kanapki, do naleśników, do placków, do omletów :) Trochę możliwości jest :)
      U mnie taki słoiczek kremu był na 3 osoby i starczył nam na tydzień trzymany w lodówce. Ale niestety nie wiem co będzie jak postoi dłużej.

      Usuń
    4. Tydzień to już luz - będę jeść na okrągło :D Następnym razem będę robić mniejsze porcje i nie będzie problemu :)

      Usuń