Szukaj na tym blogu

26 sierpnia 2017

DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe)





Jest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅
 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika (co oczywiście polecam wykorzystać). Możecie spokojnie robić je w obu formach na tej samej ilości składników👍 Nie wystraszcie się ich ilością, bo na pewno większość będziecie mieli na co dzień w kuchni, dzięki czemu nie trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰

Składniki:
biszkopt
-3 szklanki mąki orkiszowej
-pół szklanki wiórek kokosowych
-pół szklanki oleju
-1,5 szklanki maślanki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-3 jaja
-3 łyżki ksylitolu/cukru
Pamiętajcie aby jaja i maślanka były w temp. pokojowej a nie prosto z lodówki❗ Inaczej biszkopt nie urośnie
masa
-2.5 szklanki mleka
-1 budyń toffi bez cukru
-150 g wiórek kokosowych
-3 łyżeczki płatków ryżowych*
polewa
-3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście)
-4 łyżki wody
-1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę)
-1 łyżka masła
+wiórki kokosowe do ozdoby

*mogą być również jaglane lub kasza manna

Przygotowanie:
biszkopt
Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem. Dodajemy do nich w takiej kolejności resztę składników ciągle mieszając:mąka, wiórki, olej, proszek do pieczenia,  maślankę a w niej rozpuszczoną sodę. Przelewamy w formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni
masa
W pół szklanki mleka roztrzepujemy budyń (nie gotujemy tego). Resztę mleka gotujemy i zanim zacznie się podnosić, dodajemy wiórki, płatki, budyń i jeszcze raz gotujemy krótko. Ostawiamy do przestygnięcia.
polewa
Do dżemu dodajemy wodę i mieszamy aby zrobił się rzadki. Wrzucamy w rondelek, dodajemy kakao, masło i rozpuszczamy na małym ogniu mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

Biszkopt kroimy na pół,przekładamy masą, polewamy polewą, posypujemy wiórkami i do lodówki na minimum 3 godz.

Letnie ochłodzenie

4 komentarze:

  1. Na takie ciasto to ja mam ochotę :) Prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Istne arcydzieło, kocham wszystkie słodkości z kokosem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciacho :) juz zapisalam przepis i przygotowuje w najblizszym czasie :)

    OdpowiedzUsuń