DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe)

Puszysty biszkopt przełożony masą o smaku toffi i kokosa, do tego polewa z dżemu wiśniowego wieńcząca te arcydzieło smakowe.
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 50 minut
Koszt: Tanie


Jest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅
 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika (co oczywiście polecam wykorzystać). Możecie spokojnie robić je w obu formach na tej samej ilości składników👍 Nie wystraszcie się ich ilością, bo na pewno większość będziecie mieli na co dzień w kuchni, dzięki czemu nie trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰

Składniki:
biszkopt
▸3 szklanki mąki orkiszowej
▸pół szklanki wiórek kokosowych
▸pół szklanki oleju
▸1,5 szklanki maślanki w temp. pokojowej
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸1,5 łyżeczki sody
▸3 jaja w temp. pokojowej
▸3 łyżki słodzika/cukru
masa
▸2.5 szklanki mleka
▸1 budyń toffi bez cukru
▸150 g wiórek kokosowych
▸3 łyżeczki płatków ryżowych*
polewa
▸3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście)
▸4 łyżki wody
▸1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę)
▸1 łyżka masła
+wiórki kokosowe do ozdoby

*mogą być również jaglane lub kasza manna

Przygotowanie:
biszkopt
Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem. Dodajemy do nich w takiej kolejności resztę składników ciągle mieszając:mąka, wiórki, olej, proszek do pieczenia,  maślankę a w niej rozpuszczoną sodę. Przelewamy w formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni
masa
W pół szklanki mleka roztrzepujemy budyń (nie gotujemy tego). Resztę mleka gotujemy i zanim zacznie się podnosić, dodajemy wiórki, płatki, budyń i jeszcze raz gotujemy krótko. Ostawiamy do przestygnięcia.
polewa
Do dżemu dodajemy wodę i mieszamy aby zrobił się rzadki. Wrzucamy w rondelek, dodajemy kakao, masło i rozpuszczamy na małym ogniu mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

Biszkopt kroimy na pół,przekładamy masą, polewamy polewą, posypujemy wiórkami i do lodówki na minimum 3 godz.

Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.

Przepis brał udział w akcji
Letnie ochłodzenie

4 komentarze:

  1. Na takie ciasto to ja mam ochotę :) Prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Istne arcydzieło, kocham wszystkie słodkości z kokosem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciacho :) juz zapisalam przepis i przygotowuje w najblizszym czasie :)

    OdpowiedzUsuń