Szukaj na tym blogu

23 lipca 2017

TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła)




Mamy niedziele, mamy standardowo ciasto 🍰a nawet tort☝ Natrafiła się okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba było się wykazać 😋  Nie używam barwników, nie robię WOW ozdób.. Zawsze po prostu pacam łyżką ubitą śmietankę, posypuję tym co mam po ręką i tyle 😎 Cukru nie używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła i szklanek oleju jak to większość robi 😑 A jak komuś za gorzko to niech sobie swój kawałek poleje syropem czy nawet posypie cukrem😄Dla mnie torcik ma być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀
Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌

Składniki:
biszkopt:
-2 szklanki mąki (ja dałam ryżowej)
-3 jajka
-3 łyżki słodzika
-1 łyżka kakao
-szklanka maślanki
-pół szklanki oleju
-1 łyżeczka octu winnego
-1 łyżeczka sody
masa:
-2 budynie waniliowe bez cukru i bez glutenu+3 szklanki mleka
-aromat waniliowy
krem:
-1 śmietanka 30%
-saszetka śmietan fix

Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W między czasie przygotowujemy budyń wedle przepisu i również odstawiamy do ostygnięcia.
3. Biszkopt kroimy na 3 części (górną możecie wyrównać, łatwiej będzie nałożyć krem, a to co zostanie skruszyć i posypać jako ozdobę) i przekładamy 2 warstwy budyniem.
4. Śmietankę ubijamy, dodajemy fix i nakładamy krem na nasz torcik. Na koniec ozdabiamy wedle gustu ( ja posypałam startą czekoladą. kawałkami melona )


Wartości odżywcze:
2 643 kcal
B 67 g
W 268 g
T 144 g

Łakocie z domowego zacisza

5 komentarzy:

  1. Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem takiego tortu :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do pieczenia mam dwie lewe ręce i nawet się za nie nie biorę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam nie można od razu zakładać z góry, że się nie uda! Trzeba wszystkiego próbować a kto wie może się uda? :)

      Usuń
  3. Zainteresował mnie ten przepis,ale nie bardzo rozumiem.Czy to znaczy,że tej śmietanki ubitej nie miesza się z ugotowanym budyniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie mieszamy :) Ugotowany budyń jest do przełożenia biszkopta, a ubita śmietanka do posmarowania z wierzchu całości :)

      Usuń