Szukaj na tym blogu

11 lipca 2017

FASZEROWANA PAPRYKA





Witam po małej przerwie urlopowej 😎 Wyjazd na Chorwację natchnął mnie paroma ciekawymi przepisami, ale na nie musicie jeszcze poczekać 😋Najpierw muszę przestawić się z powrotem na lekkie domowe dania (sami wiecie jak to jest na urlopach 😂)
Dziś zaprezentuję każdemu znaną i przez wszystkich kochana paprykę faszerowaną😍 Tak samo jak cukinia, na pewno często gości na Waszych talerzach tak jak u mnie :)

Składniki na 4 porcje 
- 4 duże papryki
- 200 g ryżu 
- 80 g sera gouda (4 plastry)
- 350 g mięsa mielonego 

Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Paprykę nacinany od góry, wydrążamy środek 
3. Mięso zmielić jeśli nie kupujecie gotowca i przyprawić. 
4. Ser zetrzeć na grubych oczkach.
5. Wszystko wrzucamy do większej miski (odrobinę sera zostawić do posypania) i zagniatamy ręką do połączenia składników.
6. Nadziewamy nasze papryki, posypujemy serem z wierzchu, przykrywamy odkrojoną góra i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polecam polać odrobiną oliwy i pieczemy 40 min 180 stopni



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane papryki <3 Ja przygotowuję często wersję bez mięsa z kuskusem, pesto i suszonymi pomidorami :)))))
    www.odkrywajacameryke.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno bede tutaj zagladac bo dania wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. ojejku , ale mi naszła ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka. To już wiem co dziś przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń