Szukaj na tym blogu

26 lipca 2017

BIGOS Z KASZĄ GRYCZANĄ



Kapusta kiszona bogata w wit. C, doskonale wzmacnia odporność i oczyszcza. W dobrym towarzystwie stwarza doskonale smakujący bigosik! Każdy w swoim domu na pewno posmakował go nie raz 😵 😇 Dzisiaj zapoznam Was z moją wersją i to też na 2 sposoby z tych samych składników 😊

Składniki na 2 porcje:
-300 g kapusty kiszonej
-1 cebula
-250 g mięsa (u mnie chudy schab czyli odkrojony tłuszczyk) możecie dać np:kiełbaskę drobiową
-łyżka koncentratu pomidorowego
-łyżka masła klarowanego
-100 g kaszy gryczanej
liść laurowy

Przygotowanie:
1.Kaszę gryczaną gotujemy.
2.Kapustę odcedzamy, siekamy niezbyt drobno i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy 20 min pod przykryciem z liściem laurowym.
3. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy, cebulę tak samo w kostkę.
Wersja 1:
4.Cebulkę podsmażamy na maśle, dorzucamy mięso i dusimy 10 min.  (chyba, że dacie kiełbasę drobiową, wtedy pomijamy ten element)
5. Kapustę przecedzamy i dodajemy do cebuli i mięsa na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy ok godziny co jakiś czas dolewając wody.
Wersja 2:
4. Mięso podsmażamy (chyba, że dacie kiełbasę drobiową, wtedy pomijamy ten element) i  wrzucamy wszystko do garnka z kapustą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 20 min podlewając wodą w razie potrzeby.


Wartość odżywcza:
773 kcal
B 49 g
W 79 g
T 29 g

2 komentarze:

  1. Dla jednych to dziwne połączenie bo bigos kojarzy się z ziemniakami a ja lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam od zawsze tak jadłam :) Nie z chlebem czy ziemniakami tylko właśnie z kaszą i polecam spróbować :)

      Usuń