Szukaj na tym blogu

2 czerwca 2017

TARTA KOKOSOWO-GRYCZANA Z TRUSKAWKAMI



Jest święto (dzień dzieciaczka) jest okazja do upichcenia czegoś dobrego dla rodzinki 🤗😁 Padło na tartę 🥘 A że sezon z truskawkami już wystartował nie mogłam przejść obok nich obojętnie🍓🍓 Nie wiedziałam, że wyjdzie mi coś tak dobrego, lekkiego, słodkiego  🤤 Tarta zniknęła w godzinę 😅

Zdjęcie nie powala ale trudno było wyrwać smakoszom spod nosa blachę i zrobić jakieś ładne

  
Składniki:
ciasto:
szklanka mąki gryczanej
pół szklanki mąki kokosowej
50 ml oleju kokosowego rozpuszczonego
3 łyżki miodu/syropu
cynamon, szczypta soli
woda
krem:
puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 laska wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego
1/4 szklanki słodzika
2 łyżki mąki kukurydzianej
250 g truskawek
kisiel lub galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na spód do miski i mieszamy dolewając wody na oko aż powstanie masa do ugniecenia ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i na 10 min do lodówki
2. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na papier do pieczenia (dopasowany już mniej więcej wielkością do tarty) posypujemy lekko mąką i rozwałkujemy na placek. Przekładamy razem w papierem do formy wygniatając brzegi i pieczemy 15 min 180 stopni. WYSTUDZIĆ!
3. Mleczko kokosowe do garnka, dodajemy wanilię i gotujemy na małym ogniu, po chwili dodać słodzik wymieszany z mąka kukurydzianą. Cały czas mieszamy do momentu wrzenia ( ma wyjść konsystencja budyniu)
3. Przelewamy do miski zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia
4. Na schłodzony spód wylewamy nasz "budyń"( jakby był gorący nasza masa by się na nim rozpuściła) i rozprowadzamy po całej powierzchni.
5. Truskawki kroimy na pół albo w całości, lekko wpychamy w masę i to wszystko zalewamy rozrobionym kisielem albo galaretką.
6. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, schłodzone smakuje najlepiej 🤗


Makro całego ciasta:
1 650 kcal
B 32
W 151
T 101


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz