Szukaj na tym blogu

26 czerwca 2017

SERNIKOWY MIX ORZECHOWO WIŚNIOWY




Sezon urlopowy już rozpoczęty, także i u mnie szykuję się już za tydzień wypoczynek🌞 Z tej okazji trzeba powoli czyścić lodówkę aby na wyjazd nic nie zostało i się nie psuło oczywiście, I takim sposobem powstał mix ciasta, gdzie brałam co mam po ręką a rezultat tego wyszedł oszałamiający w smaku! Szczerze powiem, że nawet nie wiedziałam jak nazwać ten wynalazek :D ale obiecuję sobie, że będę częściej go robić bo jest na prawdę pyszny! Może się wydawać że takie połączenie składników wydaję się nie do przełknięcia ale zapewniam Was, że będzie na odwrót i na jednym kawałku się nie skończy (polecam polać sosem czekoladowym :P )

Składniki:
✓puszka mleka kokosowego (można pominąć)
✓140 g płatków owsianych *
✓45 g rodzynek
✓30 g masła orzechowego*
✓200 g dżemu wiśniowego
✓500 g twarogu chudego/gotowej masy sernikowej
✓20 g orzechów włoskich (można pominąć)
✓ 2 białka jaj
✓50 g ugotowanej kaszy jaglanej
✓1 jabłko do ozdoby

Przygotowanie:
1. Płatki gotujemy w mleku kokosowym (możecie zrobić to w samej wodzie)
2.Gdy ostygnął dorzucamy do nich sparzone rodzynki, masło orzechowe i mieszamy
3. Teraz najlepiej będzie użyć melaksera, jeśli nie macie możecie ręcznie mikserem. Wrzucamy twaróg i mielimy go/jeśli macie gotowiec to wrzucamy i bez mielenia dorzucamy naszą masę z płatków i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, dżem, ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na koniec ubijamy białko i dodajemy do reszty i tu już dosłownie minutę miksujemy.
4. Tortownicę u mnie średnica 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę, na wierzch układamy plastry jabłka, posypujemy cynamonem i pieczemy 60 min 190 stopni.  Wyjąć, ostudzić. Polecam wstawić go potem do lodówki na parę godzin, schłodzony smakuję jeszcze lepiej :)

*masło orzechowe możecie zastąpić 1 łyżką kakao
*płatki mogą być każde inne


Wartości odżywcze
2200 kcal
B 130 g
W 195 g
T 104 g
bez mleka i orzechów
1560 kcal
B 130 g
W 190 g
T 30 g

1 porcja (wyszło mi 10)
220 kcal
B 13 g
W 19,5 g
T 10,4 g
bez mleka i orzechów
156 kcal
B 13 g
W 19 g
T 3 g


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie eksperymenty, zazwyczaj wychodzą zaskakująco smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też właśnie czasami lubię poeksperymentować i jeszcze nigdy się nie zawiodłam na swojej intuicji! :)

      Usuń